Rapporter Dialoger

    Svartlista.se - Konsumenternas vän på internet sedan 2003 » Hus-och-hem » dålig fönsterentreprenad

dålig fönsterentreprenad

Webbadress: http://www.fonsterhusetab.se
Företagsnamn: Akuta Fönsterhuset i Sverige AB
Var hände det: Hägerstensåsen
Namn på produkt / tjänst: fönsterbyte
Värde på förlust (kr): 130.000

Skribent: Obligationen2

Vi är en BRF med 40 lägenheter som anlitade Akuta Fönsterhuset i Sverige AB för att byta fönster i samtliga lägenheter. Fönstren (Drutex) är mycket bra och håller hög standard.Tyvärr kan vi inte säga detsamma om hantverkarna som utförde arbetet eller projektledningen, som var obefintlig.

Redan efter första dagens arbete höll vi krismöte med representanter för företaget och påpekade att entreprenaden inte sköttes som vi avtalat. Hantverkarna rusade iväg lägenhet för lägenhet, port efter port, utan att göra klart en lägenhet i taget, som överenskommet.
Hantverkarna skötte sig dessutom väldigt illa, smutsade ner och skadade inredning och möbler där de drog fram. Även detta påtalades för företagets ledning som lovade att tala med hantverkarna, men inget hände. Efter en veckas arbete under högsommaren var vi helt förtvivlade. Medlemmar i vår förening hörde av sig och klagade. Hantverkare gick in och ut i lägenheter utan avisering, smutsade ner och återkom gång på gång utan att färdigställa vad de påbörjat. Kakelplattor spräcktes, puts och fönstersmygar förstördes, lägenhetsägares privata föremål och möbler användes att stå på, tvätta och skrapa med, man rökte i lägenheter och använde lägenhetsinnehavarnas privat porslin. Samtliga hantverkare gav även intrycket om att man inte var riktigt kunniga kring hur man bör göra installationsarbeten i människors hem, man var även stundtals respektlös gentemot både oss som beställare, samt även mot det egna företaget, vilket i sig är absolut hårresande. Man envisades även med att använda förlegade verktyg och produkter, vilket i sin tur orsakade fler skador på fastigheten än vad som var nödvändigt.


Vid montering av plåtar runt och under fönstren så visar det sig vid kontroll att dessa sitter totalt fel, rena amatörmisstagen som att montera plåtar åt fel håll, (så att regnvatten rinner in mot huskroppen istället för ifrån). Man lyckades även felbeställa två omgångar plåtar från utlandet till hela huset innan man den tredje gången lyckades få fram rätt mått.


Ett konkret exempel på den obefintliga projektledningen var att man inte hade någon som helst koll vad man gjort i vilken lägenhet, ingen som helst typ av styrning eller dokumentation kring detta fanns, vilket ledde till extrem förvirring och stundtals farsartade oannonserade besök enligt ovan.


Efter första veckan inser vi att vi behövde hjälpa till lite på traven och skapade egna mycket enkla checklistor de kunde förhålla sig till, dessa emottogs av företaget med frågan "Vad ska vi med dessa till?"


Initialt hade vi god kontakt med en mycket kunnig och erfaren platschef som enligt överenskommelse skulle hålla i projektet, tyvärr så överlämnade han detta till en person som egentligen är säljare, utan någon som helst kunskap om byggnadsteknik eller projektledning. Detta försvårade hela projektet ytterligare.


Vid besiktning av entreprenaden framkommer det att ingen lägenhet är helt utan anmärkning, det finns mer eller mindre fel i samtliga lägenheter.


Enligt initialt muntligt besked så skulle hela entreprenaden ta ca 1 månad, det hela slutade med att vi efter dryga 5 månader ingick en förlikning med företaget där vi kom överens om att de efterskänker en mindre summa mot att de omgående avbryter entreprenaden samt avlägsnar sig från fastigheten.


Vi vill varna för detta företag som verkar ha som affärsmodell att muntligen lova totalentreprenad, men för att sedan leja ut bitar på externa underentreprenörer, helt utan att informera beställaren om detta.


Ett hett tips till andra som funderar på fönsterbyten i stor skala är att från början anlita en helt extern, kunnig besiktningsman för att undvika att hamna i liknande tråkigheter.

Lägg till bild

Om skribenten

Styrelsen i BRF Obligationen 2


Visa PDF | Visa utskrift
Antal besök: 1280 - Datum: Wed, 11 Jan 2017

Kommentarer

Du är inte behörig att kommentera. Du måste logga in, för att kunna lämna en kommentar.