Svarta listan 2008
Webbadress: http://
Företagsnamn:
Var hände det:
Namn på produkt / tjänst:
Värde på förlust (kr):
Skribent: Admin2
Kriterier: Om ett företag inte godkänner eller bryter mot ett föreläggande kan KO välja att stämma företaget i domstol.
Här publicerar vi företag som inte följer Konsumentombudsmannens rekommendationer och vars fall lett till domstol där motparten förlorat.
Brigante Media AB, 11 december 2008
Researrangören Brigante Media AB förbjuds av Marknadsdomstolen att marknadsföra paketresor utan att ha ställt resegaranti. Brigante Media AB har marknadsfört golfresor via sin webbplats. Men företaget har inte ställt den resegaranti till Kammarkollegiet som lagen kräver av företag som arrangerar paketresor. KO tog därför bolaget till Marknadsdomstolen.
Resegarantin är till för att skydda konsumenter om en resa ställs in eller avbryts, till exempel vid en konkurs. Genom den ställda säkerheten kan drabbade konsumenter få pengarna tillbaka eller ersättning för kostnader. Sedan 1 juli 2008 gäller en ny marknadsföringslag. Lagen är kompletterad med en så kallad svart lista med affärsmetoder som alltid är förbjudna inom hela EU.
Marknadsdomstolen dömde Brigante Media enligt en punkt på svarta listan. Brigante Media är den andra researrangören i år som Marknadsdomstolen förbjuder att marknadsföra paketresor utan ställd resegaranti. Förbudet är förenat med ett vite på 750 000 kronor.
Vino Grosso AB, 9 december 2008
Alkoholhaltiga drycker får inte marknadsföras med annat än bild på varan, de råvaror som ingår i varan och enstaka flaskor eller liknande. Stockholms tingsrätt har därför dömt ut ett vite på 200 000 kronor för Vino Grosso AB som gjort reklam för vin genom en bild föreställande en vinflaska, en rutig duk, en korkskruv och blommor.
Tingsrätten går därmed på KO:s linje och slår fast att det inte är tillåtet att marknadsföra vin med bilder på med annat än varumärket, flaskan och de råvaror flaskan innehåller.
Efter en tidigare annons utfärdade KO ett förbudsföreläggande mot Vino Grosso i november 2004. Föreläggandet, som Vino Grosso godkände, förbjöd bolaget att använda otillåtna bilder i sin marknadsföring. När Vino Grosso trots föreläggandet publicerade annonsen som beskrivs ovan valde KO att stämma företaget inför Stockholms tingsrätt.
Vinunic AB, 8 december 2008
Alkoholhaltiga drycker får inte marknadsföras med annat än bild på varan, de råvaror som ingår i varan och enstaka flaskor eller liknande. Stockholms tingsrätt har därför dömt ut ett vite på 200 000 kronor för Vinunic AB som gjort reklam för vin genom en bild föreställande en vinflaska, ekplankor och ett antal ekfat. Tingsrätten går därmed på KO:s linje och slår fast att det inte är tillåtet att marknadsföra vin med bilder på ekplankor och ekfat.
Efter en tidigare annons utfärdade KO ett förbudsföreläggande mot Vinunic i april 2005. Föreläggandet, som Vinunic godkände, förbjöd bolaget att använda otillåtna bilder i sin marknadsföring. När Vinunic trots föreläggandet publicerade annonsen som beskriva ovan valde KO att stämma företaget inför Stockholms tingsrätt.
Bornicon & Salming AB, 15 juli 2008
Prima Travel AB, 11 april 2008
Mobillån Sverige AB, 30 januari 2008
Mobillån Sverige AB har av Marknadsdomstolen förbjudits att använda avtalsvillkoret "För lånet gäller att kredittagaren är skyldig att erlägga en kreditavgift med 300 kr vid lån på 1 000 kr, 450 kr vid lån på 2 000 kr och med 600 kr vid lån på 3 000 kr" eller liknande villkor om inte avgiften avser en kostnad som Mobillån Sverige AB har för den aktuella krediten.
Enligt konsumentkreditlagen får en särskild avgift för en kredit endast motsvara kostnaden kreditgivaren har för krediten. Enligt KO saknade Mobillån grund för att ta sina avgifter och stämde bolaget i Marknadsdomstolen.
Marknadsdomstolen slår i sin dom fast att avgifterna som är kopplade till Mobillåns krediter omfattas av konsumentkreditlagens bestämmelser. Domstolen anser inte att bolaget kan styrka att avgifterna har använts till direkta kostnader för krediterna. Därför förbjuder domstolen Mobillån att fortsätta använda avtalsvillkor av denna typ. Förbudet är förenat med ett vite på 750 000 kronor.
Visa PDF | Visa utskrift
Antal besök: 18862 -
Datum: Mon, 25 Aug 2008