Varning för bluff skatteåterbäring

thumb_skatteverketbluff2.jpg

 

Varning för bluffmail gällande återbäring från Skatteverket. Det står att du fått återbäring. De vill att du ska klicka på en länk där de vill att du fyller i dina kontouppgifter.

 

Skatteverkets rekommendationer om du råkar ut för bluffmail av detta slag:

 

Vad gör jag om jag misstänker att jag har fått bluffmejl eller bluffsms?

Falska mejl kan förekomma i olika varianter, och de är särskilt frekventa när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg.

Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du

Vår rekommendation är att du raderar mejlet eller meddelandet.

Om du uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller liknande, kan det finnas länkar till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.

Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.

Vem kontaktar jag?

Om du får ett falskt mejl behöver du inte kontakta Skatteverket om detta. Vi får ofta tips och polisanmäler om någon annan utger sig för att vara Skatteverket.

Om du av misstag har råkat klicka på en länk i mejlet kan du drabbas av virus eller så kallade trojaner. Kontakta din IT-support om du är orolig. Skatteverket kan inte bistå med råd i dessa fall, då vi inte vet om mejlen kan ha gjort skada i din dator.

Om du har fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Du bör också kontakta din bank snarast för att spärra ditt konto.Om skribenten